!!! POZOR !!!
Poštovné zdarma pri nákupe nad 50,-Eur / 1300,- CZK - službou PACKETA - platí až do odvolania !!! Pred tým, ako si objednáte živé zviera z našej ponuky, je nevyhnutné si najprv prečítať naše dodacie podmienky !!! Zasielame do celej EU ! V prípade nočných teplôt pod 5 °C je nevyhnutné si do balíka prikúpiť HEAT PACK - Výhrevné vrecko z našej ponuky !!!

4. Kŕmenie a starostlivosť- Jedlo a voda

Úvod

   Skákavky, známe svojimi fascinujúcimi skákajúcimi schopnosťami a výborným zrakom, sú obľúbeným výberom medzi chovateľmi. Správna starostlivosť a kŕmenie sú kľúčové pre ich zdravie a dlhý život. V tomto článku sa zameriame na to, ako zabezpečiť optimálnu výživu a dostatok vody pre tieto malé, ale fascinujúce tvory. 


VŠETOK ŽIVÝ KŔMNY HMYZ, AKO AJ INÉ POTREBY SPOMÍNANÉ V TOMTO PRÍSPEVKU NÁJDETE V NAŠOM E-SHOPE: www.skakavky.sk


Kŕmenie skákaviek

   Pri kŕmení skákavky je nevyhnutné zvážiť veľkosť hmyzu v pomere k veľkosti pavúka. Skákavky sú schopné uloviť korisť až do 2. násobku  svojej veľkosti (v dĺžke tela). Ako rastú, lovia menej často a postupne znižujú frekvenciu príjmu potravy. Sledujte ich tvar tela , slúži ako ukazovateľ potreby ďalšieho kŕmenia. Skákavku neprekrmujte! Zvážte tiež adekvátnu veľkosť a druh kŕmneho hmyzu podľa veľkosti vášho pavúka. Hneď v úvode sa nám teda objavuje tá úplne základná otázka: "Čo musí obsahovať jedálniček skákavky ?" Odpoveď je veľmi jednoduchá: "čo najrozmanitejšie rôzne druhy živého kŕmneho hmyzu, aby sa jej jedálniček z času na čas obmieňal."

Pre ilustráciu si pozrite nižšie uvedenú tabuľku kŕmenia skákajúcich pavúkov:

1. Druhy potravy: Skákajúce pavúky sú mäsožravce, ktoré sa živia hlavne živým hmyzom. Medzi najčastejšie podávané druhy potravy patria:

  • Octomilky (Drosophila Hydei): Vhodné pre menšie pavúky a mláďatá. Sú najvhodnejším krmivom pre pavúky do 4. zvleku.
  • Cvrčky (Acheta Domestica): Menšie druhy cvrčkov sú ideálne pre väčšie pavúky. Dbajte na to, aby cvrčky neboli väčšie ako veľkosť tela pavúka. Sú najvhodnejším krmivom pre pavúky od 5. zvleku.
  • Šváby: Mláďatá Blaptica Dubia švábov a iných malých druhov švábov /napr. Shelfordella Tartara/ sú tiež dobrým zdrojom potravy.
  • Múčne červy: Občasný doplnok, ktorý by nemal byť hlavným zdrojom potravy, pretože ich vysoký obsah tuku môže viesť k obezite.

UPOZORNENIE !!! Nikdy nekŕmte skákavky mravcami ! Kyselina mravčia je pre pavúky toxická !!! Taktiež neodporúčame kŕmiť voľne žijúcim hmyzom z prírody, nakoľko sa vystavujete veľkému riziku infikovania terária a pavúka parazitmi alebo chorobou a taktiež tento hmyz môže obsahovať rôzne toxické chemikálie, ako sú napr. pesticídy a herbicídy !!!


2. Frekvencia kŕmenia: Frekvencia kŕmenia závisí od sýtosti, veku a veľkosti pavúka (je nevyhnutné sa riadiť našou tabuľkou "Orientačný semafor kŕmenia skákaviek", ktorú nájdete v prílohe):

  • Mláďatá: Kŕmte podľa potreby, každý druhý alebo tretí deň malými octomilkami.
  • Juvnilné pavúky: Kŕmte podľa potreby, 2-3 krát týždenne väčším množstvom octomiliek, alebo malými cvrčkami.
  • Dospelé pavúky: Kŕmte podľa potreby, 1-2 krát týždenne väčším kŕmnym hmyzom

V prípade, že pavúk neprejaví záujem o živý kŕmny hmyz do 24 hodín, odstráňte ho z terária ! Pavúk je buď prekŕmený, alebo sa pripravuje na zvlek. Taktiež nevkladajte kŕmny hmyz do terária počas zvliekania, môže pavúkovi vážne ublížiť alebo ho zabiť !!!

3. Metódy kŕmeniaSkákavky sú aktívni lovci. Je dôležité, aby potrava bola živá, čo stimuluje ich prirodzené lovecké správanie. Pri podávaní potravy dbajte na to, aby pavúk nebol vystresovaný a mal dostatok priestoru na lov.

  • Pinzetou alebo rukou: plastovou alebo kovovou pinzetou uchytiť hmyz za predné končatiny alebo telo (nakoľko niektoré druhy dokážu "odhodiť" zadné končatiny)
  • Odchytom do nádobky: hmyz odchytíme do malej uzatvárateľnej nádoby (napr. filmovka, skúmavka) a premiestnime do terária
  • Kliešťami na hmyz:  profesionálnymi kliešťami, ktoré sú určené na odchyt hmyzu    LINK - klikni sem
  • Násada červov, kukiel: týždenne vložíme do terária larvy/kukli tesne pred vyliahnutím. Po vyliahnutí bude okamžite k dispozícii pre vaše zviera

EXTRA RADA: V prípade lietavého alebo rýchlo sa pohybujúceho hmyzu (napr. Octomilky) umiestnite nádobu s hmyzom na niekoľko sekúnd do mrazničky. Následne ihneď podávajte vašim zvieratám. Následkom mrazu sa hmyzu spomalí metabolizmus a na malú chvíľu stratia svoju schopnosť lietať, či rýchlo sa pohybovať.


Voda pre skákavky

1. Zabezpečenie hydratácie: Skákavky získavajú väčšinu svojej vody z potravy, no je dôležité, hlavne v letných mesiacoch, zabezpečiť im aj priamy zdroj vody. Vhodné sú tieto metódy:

  • Miska s vodou: Malá plytká miska s vodou v teráriu môže slúžiť ako zdroj hydratácie. Uistite sa, že miska je plytká, aby sa pavúk neutopil.
  • Vodný gél: Je bezpečnou alternatívou, ktorá zabraňuje riziku utopenia. Pavúky môžu absorbovať vodu z kryštálov gélu. Taktiež gél udrží svoju konzistenciu niekoľko dní, takže je viac než vhodný počas vašej dlhšej neprítomnosti /napr. letná dovolenka/.

2. Zvlhčovanie terária: Udržiavanie správnej vlhkosti v teráriu je kľúčové pre zdravie pavúka:

  • Rosenie: Pravidelne, každé 2-3 dni  jemne postrekujte steny terária a rastliny vodou, aby ste udržali primeranú vlhkosť.
  • Substrát: Použite substrát, ktorý udržuje vlhkosť, ako je: prírodný - kokosové vlákno  /lignocel/ alebo rašelina, umelý - terárijný koberec.


Tipy na starostlivosť

  • Monitorovanie potravy: Odstráňte neskonzumovanú potravu z terária, aby ste predišli znečisteniu a šíreniu plesní.
  • Pravidelná kontrola vody: Denne kontrolujte zdroje vody a v prípade potreby ich dopĺňajte.
  • Čistenie terária: Udržujte terárium čisté, pravidelne odstraňujte zvyšky potravy a výkaly.
  • Použitie terárijnej "polície": Použite terárijný "upratovací" hmyz, ktorý konzumuje plesne, organické zvyšky potravy a výkaly a premieňa ich na humus. Chvostoskoky a Isopody môžu byť naozaj užitočnými pomocníkmi vášho prírodného terária. Onedlho zaradíme  kolónie vhodných druhov pre skákavky do našej ponuky.

EXTRA RADA:  Čo robiť v prípade, ak pavúk odmieta konzumovať poskytnutý hmyz ? 

Najčastejšími chybami v chove skákaviek sú nedostatočné osvetlenie a príliš málo tepla. Ak Váš pavúk dlhodobo nekonzumuje potravu, skúste ho presunúť na svetlejšie miesto a teplotu navýšiť tak, aby bola aspoň 26 °C, najlepšie okolo 28 - 30  °C. Ak tieto podmienky nedokážete poskytnúť prirodzeným spôsobom, použite našu špeciálnu výhrevnú lampu určenú pre skákavky, s imitáciou denného osvetlenia /onedlho v predaji/. Ak Váš pavúk napriek tomu stále odmieta prijímať potravu, pravdepodobne je pred zvliekaním. Pripravované zvliekanie zistíte tak, že pavúk zapletie svoju sieť hustejšie a väčšinu alebo všetok čas trávi v nej.  V tomto prípade je nevyhnutné nechať pavúka na pokoji a zdržať sa ďalšieho kŕmenia, až dokým sa úspešne nezvlečie a nezačne znova aktívne behať v teráriu. Nezabúdajte, že aj počas zvliekania  je nevyhnutné terárium pravidelne rosiť. Vysoká vlhkosť pomáha skákavke pri zvliekaní.


Krátky popis najbežnejších druhov kŕmneho hmyzu

A) Drosophila Hydei - je nelietavý /dokáže len skákať/ druh octomilky, ktorý je často využívaný ako kŕmny hmyz pre rôzne druhy exotických zvierat, vrátane skákaviek, malých plazov a obojživelníkov. Tento druh octomilky je väčší, ako bežná lietavá octomilka (Drosophila Melanogaster), čo z nej robí ideálny zdroj potravy aj pre väčšie chovné zvieratá.

Hlavné charakteristiky:

  • Veľkosť: Drosophila hydei je väčšia než Drosophila melanogaster, s dĺžkou tela okolo 3-4 mm. Napriek svojej veľkosti nepredstavuje nebezpečie ani pre toho najmenšieho pavúčika, takže je vhodná už aj na prvé rozkŕmenie novo narodených.
  • Vzhľad: Má typický vzhľad octomilky so svetlo hnedým až žltkastým telom a červenými očami.
  • Životný cyklus: Octomilka prechádza kompletnou metamorfózou so štádiami vajíčka, larvy, kukly a dospelého jedinca. Celý životný cyklus trvá pri izbovej teplote približne 21 dní. Žije približne 2 - 9 týždňov.
  • Výživa: Dospelé jedince sa živia kvasinkami a rozkladajúcimi sa organickými látkami, zatiaľ čo larvy sa kŕmia organickou hmotou, najčastejšie kvasinkami a fermentujúcim ovocím.
  • Chov: Drosophila hydei je ľahko chovateľná v domácich podmienkach. Chovateľské nádoby sa zvyčajne plnia ovocnou zmesou, ktorá podporuje rast kvasiniek, hlavnú potravu pre larvy.
  • Nutričný obsah: Poskytuje výživnú a ľahko dostupnú potravu, ktorá je bohatá na proteíny a ďalšie esenciálne živiny.
  • Dostupnosť: v našom E-SHOPe v rôznych veľkostiach balení.
B) Acheta Domestica - známa aj ako Cvrček domový, je druh cvrčka patriaci do čeľade Gryllidae. Tento druh je široko rozšírený a často sa používa ako kŕmny hmyz pre rôzne exotické zvieratá vrátane plazov, obojživelníkov, vtákov a všetkých pavúkov.

Hlavné charakteristiky:

  • Veľkosť: Dospelé jedince dosahujú veľkosť 15-25 mm.
  • Vzhľad: Cvrček domový má svetlohnedé až sivohnedé sfarbenie s výrazným pruhovaním na tele. Majú dlhé tykadlá a silné zadné nohy prispôsobené na skákanie.
  • Životný cyklus: Acheta domestica prechádza neúplnou metamorfózou, ktorá zahŕňa tri štádiá: vajíčko, nymfa a dospelý jedinec. Životný cyklus trvá približne 8-12 týždňov, v závislosti od teploty a vlhkosti. Žije približne 1 - 2 roky.
  • Výživa: Cvrčky domové sú všežravce a konzumujú rôznorodú potravu vrátane rastlinného materiálu, ovocia, zeleniny a drobného hmyzu. V chovateľských podmienkach sa často kŕmia komerčnými krmivami určenými pre cvrčky.
  • Chov: Cvrčky domové sú ľahko chovateľné v domácich podmienkach. Potrebujú dostatočne veľký priestor s možnosťami úkrytu, správnou ventiláciou, primeranou teplotou (okolo 26-32 °C) a nízkou vlhkosťou.
  • Nutričný obsah: Cvrčky domové poskytujú esenciálne živiny, ktoré sú dôležité pre rast a vývoj plazov, obojživelníkov, pavúkov a iných živočíchov.
  • Dostupnosť: v našom E-SHOPe v rôznych veľkostiach od mikro až po dospelé. Balené v rôznych množstvách podľa dostupnosti.

C) Blaptica Dubia - známa aj ako Šváb argentínsky, je druh švába z čeľade Blaberidae. Tento druh je obľúbený ako kŕmny hmyz pre rôzne exotické zvieratá, ako sú plazy, obojživelníky a veľké pavúky, vďaka svojej výživovej hodnote a ľahkej chovateľnosti.

Hlavné charakteristiky:

  • Veľkosť: Dospelé jedince dosahujú veľkosť 40-50 mm.
  • Vzhľad: Šváby Blaptica dubia majú oválne telo s hnedo-oranžovým sfarbením. Samce majú dobre vyvinuté krídla, ktoré však zriedka používajú na lietanie, zatiaľ čo samice majú kratšie krídla.
  • Životný cyklus: Prechádzajú neúplnou metamorfózou s tromi hlavnými štádiami: vajíčko, nymfa a dospelý jedinec. Životný cyklus trvá približne 5-6 mesiacov, v závislosti od teploty a vlhkosti. Žije približne 1 rok.
  • Výživa: Šváby Blaptica dubia sú všežravce a konzumujú rôznorodú potravu, vrátane ovocia, zeleniny a suchých komerčných krmív. V chovateľských podmienkach sa často kŕmia vysokokvalitnými komerčnými krmivami a čerstvým ovocím a zeleninou.
  • Chov: Tento druh švába je ľahko chovateľný v domácich podmienkach. Potrebujú teplé prostredie s teplotou okolo 24-30 °C, primeranou vlhkosťou a dostatočne veľkým priestorom na pohyb a ukrývanie. Substrát a dostatok úkrytov (napr. kartónové obaly) zvyšujú komfort švábov.
  • Kŕmny hmyz: Blaptica dubia je cenným zdrojom potravy pre mnohé exotické zvieratá. Je bohatá na bielkoviny, tuky a esenciálne vitamíny a minerály, čo ju robí výživnou a zdravou voľbou. Skákavkám podávame len ich mikro verziu a  malé mláďatá.
  • Nutričný obsah: Šváby Blaptica dubia poskytujú vyváženú výživu potrebnú pre rast a vývoj plazov, obojživelníkov a iných živočíchov.
  • Dostupnosť: v našom E-SHOPe v rôznych veľkostiach od mikro až po dospelé. Balené v rôznych množstvách podľa dostupnosti alebo kusový predaj.

D) Shelfordella Tartara - známy aj ako Šváb turkestanský alebo šváb červený, je druh švába z čeľade Blattidae. Tento druh je čoraz populárnejší ako kŕmny hmyz pre rôzne exotické zvieratá vrátane plazov, obojživelníkov a pavúkov, vďaka svojej výživovej hodnote a rýchlej reprodukcii.

Hlavné charakteristiky:

  • Veľkosť: Dospelé jedince dosahujú veľkosť 20-30 mm.
  • Vzhľad: Turkestanský šváb má charakteristické červenohnedé sfarbenie. Samce majú dlhé krídla a sú schopné krátkych letov, zatiaľ čo samice majú kratšie krídla a sú nelietavé.
  • Životný cyklus: Prechádzajú neúplnou metamorfózou s tromi hlavnými štádiami: vajíčko, nymfa a dospelý jedinec. Životný cyklus je rýchly, pri optimálnych podmienkach trvá len 2-3 mesiace. Žije približne 1 rok.
  • Výživa: Shelfordella tartara je všežravá a konzumuje rôznorodú potravu vrátane ovocia, zeleniny a suchých komerčných krmív. V chovateľských podmienkach je vhodné kŕmiť ich vyváženou stravou obsahujúcou bielkoviny a sacharidy.
  • Chov: Tento druh je ľahko chovateľný v domácich podmienkach. Potrebujú teplé prostredie s teplotou okolo 25-30 °C a primeranú vlhkosť. Dôležité je zabezpečiť dostatok úkrytov a primeranú ventiláciu, aby sa predišlo plesniam a udržala sa čistota.
  • Kŕmny hmyz: Shelfordella tartara je cenným zdrojom potravy pre mnohé exotické zvieratá. Je bohatý na bielkoviny a ďalšie esenciálne živiny, čo z neho robí výživnú potravu.
  • Nutričný obsah: Tento druh švába poskytuje vysoký obsah bielkovín a tukov, čo je dôležité pre rast a zdravie plazov, obojživelníkov a iných živočíchov.
  • Dostupnosť: v našom E-SHOPe v rôznych veľkostiach od mikro až po dospelé. Balené v rôznych množstvách podľa dostupnosti alebo kusový predaj.

E) Tenebrio Molitor - známy aj ako múčny červ, je druh chrobáka z čeľade Tenebrionidae. Larválne štádium tohto chrobáka, nazývané múčny červ, je široko používané ako kŕmny hmyz pre rôzne druhy exotických zvierat vrátane plazov, obojživelníkov, vtákov a malých cicavcov.

Hlavné charakteristiky:

  • Veľkosť: Larvy (múčny červ) dosahujú dĺžku 2,5-3 cm, zatiaľ čo dospelé chrobáky dorastajú do veľkosti 1,25-1,8 cm.
  • Vzhľad: Larvy sú žltkasté až hnedé, valcovitého tvaru s lesklou povrchovou textúrou. Dospelé chrobáky sú tmavohnedé až čierne a majú tvrdé krídla (elytry).
  • Životný cyklus: Tenebrio molitor prechádza kompletnou metamorfózou so štyrmi štádiami: vajíčko, larva, kukla a dospelý jedinec. Celý životný cyklus trvá približne 3-4 mesiace, v závislosti od podmienok prostredia.
  • Výživa: Larvy sa živia rôznymi obilninami a inými rastlinnými materiálmi. V chovateľských podmienkach sa kŕmia otrubami, múkou, ovocím a zeleninou.
  • Chov: Múčny červ je ľahko chovateľný. Potrebujú suché prostredie s teplotou okolo 25 °C a primeranou vlhkosťou. Vhodné chovné nádoby sú naplnené substrátom z otrúb, ktorý slúži aj ako potrava.
  • Kŕmny hmyz: Tenebrio molitor je vynikajúcim zdrojom potravy pre rôzne druhy exotických zvierat. Múčny červ je bohatý na bielkoviny, tuky a esenciálne živiny.
  • Nutričný obsah: Larvy obsahujú vysoký obsah bielkovín (okolo 20%) a tukov (okolo 13%), čo z nich robí výživnú potravu vhodnú pre energeticky náročné potreby plazov a iných zvierat.
  • Dostupnosť: Momentálne v našom e-shope nedostupné. Na príprave chovu pracujeme a onedlho tento hmyz zaradíme do našej  ponuky.


Záver

   Správne kŕmenie a starostlivosť sú základom zdravého a šťastného života skákajúcich pavúkov. Dbajte na to, aby vaše pavúky mali vždy dostatok vhodnej potravy a vody, a zabezpečte im čisté a bezpečné prostredie. Týmto spôsobom si môžete užívať pozorovanie ich fascinujúceho správania a zabezpečíte im dlhý život.

Cookies

Aby sme mohli lepšie analyzovať používanie našej webovej stránky, vylepšovať ju a tým zvyšovať Váš užívateľský komfort a tiež Vám lepšie ponúknuť naše produkty, radi by sme využívali súbory cookies. Pokiaľ s tým súhlasíte, prosíme kliknite na tlačidlo „Súhlasím”.