!!! POZOR !!!
Poštovné zdarma pri nákupe nad 50,-Eur / 1300,- CZK - službou PACKETA - platí až do odvolania !!! Pred tým, ako si objednáte živé zviera z našej ponuky, je nevyhnutné si najprv prečítať naše dodacie podmienky !!! Zasielame do celej EU ! V prípade nočných teplôt pod 5 °C je nevyhnutné si do balíka prikúpiť HEAT PACK - Výhrevné vrecko z našej ponuky !!!

3. Príprava na chov - Terárium a doplnky

1. ÚVOD

   Chov a starostlivosť o skákavku zahŕňa poskytnutie vhodného ubytovania, úkrytu, kŕmenie živým hmyzom, čistenie terária a udržiavanie správnych cyklov osvetlenia, teploty a vlhkosti. Skákavky sú známe svojím jedinečným správaním a inteligenciou, vďaka čomu sú populárne medzi chovateľmi. Okrem toho sa môžu chovať v relatívne malých nádobách, čo je pre chovateľa finančne nenáročné. Koníček zahŕňa pozorovanie a štúdium ich správania a učenie sa o rôznych druhoch, čo môže byť zábavné, vzdelávacie a upokojujúce a niektorí ľudia dokonca prekonajú strach z pavúkov. Skákavky sú nenáročné na chov a taktiež nie sú agresívne, takže sú správnou voľbou pre začínajúcich chovateľov a taktiež dokázateľne liečia arachnofóbiu. Ak im poskytnete dostatok jedla a vlhkosť, budú spokojnými susedmi a zvedavými priateľmi každého chovateľa.

Ideálny domov pre vášu skákavku by mal mať:

Vetranie: vzduchové otvory umožňujúce vstup vzduchu a výstup vlhkosti

Otváranie terária: spodné, predné alebo bočné, nakoľko väčšina skákaviek si postaví svoje hniezdo na vrchole krytu, ak sa otvorí zhora, môžete narušiť alebo zničiť ich hniezdo

Umiestnenie: na nepriamom slnečnom svetle alebo osvetlené (pozri časť Osvetlenie terária). Priame slnečné svetlo môže prehriať vášho pavúka a zabiť ho.

Pred tým, ako sa pustíme do zriaďovania terária, musíme zodpovedať asi tú najdôležitejšiu otázku, a to: 

Môžem chovať niekoľko skákaviek v jednom teráriu?

   Pri chove skákaviek je dôležité mať na pamäti, že Phidippus Regius, ako aj iné druhy,  nie sú sociálne pavúky. Nechýbajú im síce žiadne špecifiká, ale vo väčšine prípadov sa vnímajú navzájom aj ako jedlo. Z tohto dôvodu by mali byť držané samostatne v teráriu. Takže ak si chcete ponechať niekoľko skákaviek, potrebujete samostatné ubytovanie pre každé zviera.

2. ODPORÚČANÉ NÁSTROJE A VYBAVENIE

Pri starostlivosti o skákavku existuje niekoľko nástrojov a predmetov, ktoré môžu byť užitočné a je dobré ich mať po ruke:

  • Pinzeta na odstraňovanie zvyškov jedla, zvlečiek a iných nečistôt z terária.
  • Malý štetec s mäkkými štetinami a malá priehľadná nádoba na dočasné uloženie pavúka (zberná nádoba).
  • Fľaška s rozprašovačom s veľmi jemnou hmlou a pipetou na hydratáciu krytu.
  • Destilovaná voda je lepšia, pretože zabraňuje hromadeniu minerálov na povrchoch. 
  • Svetelný zdroj; regulovať fotoperiodizmus pavúkov a udržiavať vhodné svetelné cykly /nie je nevyhnutné/.
  • Zdroj tepla na udržanie požadovanej teploty (buďte opatrní).
  • Dekorácie, ako sú konáre, listy, prírodné textúry, hodvábne kvety, plastové dekorácie alebo miniatúrny nábytok, o ktorom viete, že je pre pavúka bezpečný. Predmety môžu byť často tepelne spracované a utesnené, aby sa predĺžila ich životnosť a zabránilo sa tvorbe plesní. 
  • Magnety na zaistenie dekorácií.
  • Lepidlo netoxické -  napr. 100% silikón, kyanoakrylát alebo epoxidové. 
  • Skrýša pre pavúka dostatočne veľká.
  • Vhodný substrát na udržanie primeranej vlhkosti v teráriu: Prírodný:  kokosové vlákno, mach, piesok alebo pôda (závislá od druhu). Okrem toho je možné kombinovať substráty na báze pôdy, ako sú kokosové vlákna, mach, piesok alebo pôda (závislé od druhov) Umelý:  terárijný koberec, vatové tampóny a bezprašný vermikulit alebo perlit.

NÁJDEŠ AJ V NAŠOM E-SHOPE 

==) KLIKNI NA OBRÁZOK (==


 


3. UDRŽIAVANIE ČISTOTY V TERÁRIU

   Vždy sa snažte odstrániť zvyšky jedla, ktoré pavúk nezjedol z terária tak, aby ste mu nenarušili pavučiny. Taktiež je potrebné odstrániť staré zvlečky. Možno budete musieť z času na čas vymeniť aj substrát. Cieľom je udržať organický odpad na minime, aby sa zabránilo  rastu alebo množeniu plesní a baktérií. 

Pred ubytovaním pavúka do nového terária ho dôkladne vyčistite a taktiež všetko, čo bude umiestnené vo vnútri, pomocou jemného mydla na riad a dobre opláchnite. Terárium riadne vysušte. Ak ste na pripevnenie príslušenstva alebo dekorácií použili nejaké lepidlá alebo tmely, nechajte ich správne vyschnúť alebo vytvrdnúť.

4. SVETLO A TEPLO

    Skákavky sú denné živočíchy a pri love  koristi sa riadia hlavne svojim zrakom, ktorý majú dokonalý. Z tohto dôvodu je jasné osvetlenie v teráriu veľmi dôležité pre zdravie skákaviek. Bez dostatočného svetla sú malé pavúky menej aktívne alebo nemusia nájsť svoje jedlo. Doba osvetlenia by mala byť asi dvanásť hodín denne. Ak tento režim nedokážete zabezpečiť prírodným spôsobom, je nevyhnutné použiť umelé osvetlenie. Tento režim je možné automatizovať pomocou časovača. Pri výbere lámp sa uistite, že používate denné lampy.                                                                                   

   Ako už bolo spomenuté, najbežnejšie chovaná skákavka Phidippus Regius pochádza z veľmi teplých oblastí sveta. Z tohto dôvodu by teplota v teráriu mala byť aspoň 25-26 ° C pre správny chov. Najideálnejšia teplota by mala byť okolo 28-30°C. Ak je teplota príliš nízka, skákavky dosiahnu len veľmi malú veľkosť alebo prestanú prijímať potravu. Tepelná lampa je najideálnejším spôsobom na dosiahnutie týchto teplôt. Najlepšie je otestovať teplotu v teráriu teplomerom pred umiestnením zvieraťa. Horná časť terária by mala dosiahnuť teplotu 28-30 °C.  Spodná časť terária môže byť o 2-4 °C nižšia. Tým vytvoríte rôzne tepelné zóny v teráriu a skákavka si môže sama zvoliť optimálnu teplotu. Teplota môže počas noci klesnúť na izbovú teplotu.                                                                       

Pozor !!! Neumiestňujte terárium na priame slnečné svetlo, ani k úplnej blízkosti alebo k priamemu pôsobeniu zdroja tepla. Vašu skákavku môžete prehriať a tým ju samozrejme usmrtiť !!!

5. VHODNÉ TERÁRIUM A INÉ CHOVNÉ NÁDOBY

   Teráriá s väčšou výškou ako dĺžkou a šírkou sú obzvlášť vhodné ako ubytovanie pre skákavky, nakoľko sa zdržujú vo výškach prevažnú časť svojho života. Ideálne pre juvenilné a dospelé skákavky sú teráriá alebo kontajnery od 10 × 10 × 15 cm do veľkosti  20 × 20 × 30 cm maximálne. Zvieratá však môžete držať aj v dózach na potraviny podobných rozmerov. Uistite sa, že je tu dobrá cirkulácia vzduchu, napr. vo forme terária s dvojitým vetraním, alebo terária s celoplošným vrchným vetraním a predným otváraním dverí. V našej ponuke nájdete niekoľko typov terárií priamo odskúšaných a osvedčených pri chove.     

   Skákavky sa  zvyčajne zdržiavajú v hornej časti terária, kde si postavia aj svoje obydlie. Preto je vhodné vyberať terárium s bočným, predným alebo spodným otváraním, aby ste im ich obydlie nezničili. Z vlastných skúseností však viem, že je možné skákavku chovať aj v teráriu s vrchným otváraním a to tak, že do terária umiestnite niekde nižšie napr. skrýšu z našej ponuky dostatočnej veľkosti s magnetickým upínaním. Nie je to pravidlo, ale skákavka si pravdepodobne (na 90%) svoje obydlie postaví v skrýši, kde sa cíti viac v bezpečí....              

   Z tohto dôvodu je substrát terária relatívne nepodstatný. Ak však chcete do terária integrovať živé rastliny alebo "bio upratovaciu čatu" /napr. stínky/, optimálnym substrátom je lesný humus, lignocel alebo rašelina a listy. Taktiež je vhodný terárijný koberec a plastové dekorácie, nakoľko sa dajú ľahko čistiť a nepodporujú rast plesní a mikroorganizmov.              

   Terárium by malo byť vybavené mnohými lezeckými prekážkami, ktoré siahajú všetkými možnými smermi. Tak poskytnete skákavke dostatok bežeckého a lezeckého priestoru, pohybu a úkrytov. Okrem toho, skutočné alebo plastové rastliny nielen skrášľujú akékoľvek terárium, ale poskytujú aj ďalšie úkryty pre zvieratá.

Veľkosti terárií:

FH1-FH3 - postačuje ako terárium plastová priehľadná filmovka, alebo malý plastový kelímok s vetracími otvormi.

FH4-FH6  -  postačí malé terárium veľkosti do 10x10x10 cm, aké nájdete aj v našej ponuke.

FH6 - Dospelosť  -  Ideálne je terárium o veľkosti 10 x 10 x 15 cm až 20 x 20 x 30 cm. Z vlastných skúseností ale odporúčam tú menšiu možnosť, nakoľko skákavka reálne nevyužije väčšinu priestoru obrovského terária a taktiež môže mať ťažkosti s ulovením potravy. Ideálne terária nájdete aj v našej ponuke.

   Je dôležité vedieť, že zvieratá by sa mali presunúť do finálneho terária až vtedy, keď dosiahnu veľkosť asi 1 cm. Ak budú menšie a mladšie, nemusia byť schopné nájsť a uloviť svoju potravu kvôli veľkému priestoru.


NÁJDEŠ AJ V NAŠOM E-SHOPE 

==) KLIKNI NA OBRÁZOK (==


Cookies

Aby sme mohli lepšie analyzovať používanie našej webovej stránky, vylepšovať ju a tým zvyšovať Váš užívateľský komfort a tiež Vám lepšie ponúknuť naše produkty, radi by sme využívali súbory cookies. Pokiaľ s tým súhlasíte, prosíme kliknite na tlačidlo „Súhlasím”.